Kokonaisturvallisuus on suomalaisen varautumisen tapa, jossa yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen toteutumisesta kaikissa tilanteissa huolehditaan viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistyönä. Kokonaisturvallisuus muodostaa perustan suomalaisen yhteiskunnan kriisinkestävyydelle eli resilienssille.

Kokonaisturvallisuuteen liittyvät yhteiskunnan elintärkeät toiminnot kuvataan Turvallisuuskomitean Yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa timantin muotoon:

Väestön toimintakyky ja palvelut pitävät sisällään sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen turvaamisen sekä kasvatus-, koulutus- ja tutkimusjärjestelmän ylläpitämisen.

Talous-, infrastruktuuri ja huoltovarmuus merkitsevät talouden voimavarojen vahvistamista, kyberturvallisuuden yhteistoimintamallin ylläpitämistä sekä vesi-, jätehuollon-, asumisen- ja rakentamisen turvaamista.

Sisäinen turvallisuus on oikeusjärjestelmän toimintakyvyn turvaamista, yleisen järjestyksen turvaamista, rajaturvallisuuden, meripelastuksen, pelastustoimen ja hätäkeskustoiminnan toimintakykyä sekä väestön suojaamista.

Puolustuskyky kattaa Suomen sotiaallinen puolustamisen kokonaisuudessaan.

Kansainvälinen ja EU-toiminta varmistavat Suomen ulkomaankaupan sujuvuuden sekä humanitaarisen avun ja toiminnan kansainvälisissä järjestöissä.

Johtaminen liittyy valtion ylimmän johdon päätöksenteon tukemiseen ja tilannekuvan ylläpitoon.

Henkinen kriisinkestävyys syntyy kulttuuripalvelujen ylläpitämisestä, nuorisotyön ja liikunnan kansalaistoiminnan ylläpitämisestä, syrjäytymisen ja eriarvoisuuden ehkäisemisestä sekä vapaaehtoistoiminnan edistämisestä ja väestön toipumisen tukemisesta häiriötilanteiden jälkeen.

Kokonaisturvallisuus syntyy siis siitä, että kaikkia näitä näkökulmia tarkastellaan ja kehitetään yhdessä. Mitä paremmin tämä onnistuu, sitä turvallisemmin ja varmemmin sinä ja minä voimme elää ”normaalia” arkea.

Kuva: Vicente Serra/Kuopion kaupunki